Kognitionsvetenskap för lärare
Kognitionsvetenskap handlar om tänkande och mentala processer. Inom kognitionsvetenskaplig forskning studeras ofta människors reaktioner och beteenden genom att analysera hjärnans processer.
I Alvas bok om kognitionsvetenskap för lärare tar hon upp de delar av kognitionsvetenskaplig forskning som relaterar till lärprocesser. Att fördjupa sig inom kognitionsvetenskap kan exempelvis ge insikter om hur vi lär, om hjärnans utveckling och om hur minnet fungerar. Det kan även ge en förståelse av vad lärare kan göra för att elever ska kunna använda sina mentala resurser på ett bra sätt för att lära.
Att använda kognitionsforskning som lärare eller förskollärare handlar om att i sin undervisning ta hjälp av de metoder och strategier som studerats.
Nya perspektiv på lärande - kognitionsvetenskap för lärare
I boken “Nya perspektiv på lärande – kognitionsvetenskap för lärare” beskrivs fyra utvalda villkor för lärande:
Arv och miljö
Motivation
Återkoppling
Minne.
Första kapitlet tar upp hur lärare kan skapa likvärdiga förutsättningar utifrån elevers arv i kombination med lärmiljön. Andra kapitlet handlar om förutsättningar för att elever ska känna motivation. Därefter ges en genomgång av hur olika sorters återkoppling kan användas. I sista kapitlet beskrivs minnet och olika undervisningsstrategier för att elever ska minnas.
Syftet med boken är att beskriva några områden som inverkar på förutsättningar för att lära och utvecklas och är skriven främst för blivande förskollärare och lärare. I boken varvas forskning med konkreta exempel från olika lärsituationer. Det ingår även diskussionsfrågor till de olika avsnitten. Forskningen som beskrivs i varje kapitel kopplas ihop med olika lärandeteorier. I boken diskuteras även några myter kring lärande.
För mer information, se boken:
Nya perspektiv på lärande - kognitionsvetenskap för lärare